Geen Heil van Hitler

Geen Heil van Hitler

Cécile Oranje en Jan Postema

 

Liefste Lieveling,

We staan op de weg op de trein te wachten. Het heeft zo moeten zijn, schat. We gaan met opgeheven hoofd en de moed erin. Bedankt voor alles wat je voor me hebt gedaan. Ik hoop dat je deze kaart nog ontvangt […]. Tot na de oorlog, schat…

Deze woorden werden geschreven in Amsterdam op 23 september 1942. Ze waren gericht aan een dierbare in Arnhem die de kaart een maand later ontving. De schrijver ging op weg naar het kamp Westerbork, vanwaar hem een transport naar Duitsland wachtte, een reis in het ongewisse.

 

 

Cécile Oranje (1953) heeft door middel van interviews jeugdherinneringen van mensen aan de Tweede Wereldoorlog vastgelegd. Van Nederlanders en van Duitsers. Zij heeft Duits gestudeerd en dat maakte de gesprekken over de grens mogelijk en in een vertrouwelijke sfeer, die bij Nederlanders wat vanzelfsprekender was.

Neerlandicus Jan Postema (1943) heeft een niet aflatende belangstelling voor de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. De verhalen van de geïnterviewden prikkelden hem om als buitenstaander er inleidingen bij te schrijven zodat de authentieke woorden van laatstgenoemden in een breed en begrijpelijk verband kwamen te staan. Het resultaat is een geschiedenisboek over de Tweede Wereldoorlog met tien zeer persoonlijke verhalen uit Nederland en Duitsland.

bestelinformatie:

Geen Heil van Hitler,

ISBN 9789491591228, 178 pag. geïllustreerd prijs € 16,50

Bestellen via de boekhandel of rechtstreeks via: info@conferent.nl